vgITlxURVeNUZzxpBTd5HsWEfwtyBT0diRTDqtaK
Yer İmleri

SEO Uyumlu Makale Yazmak İçin 5 Temel Kural

SEO uyumlu makale yazmak, her site sahibinin ve yazarın istediği ve olması gereken bir durumdur. Yazar, yazdığı yazıların daha fazla okunması için makalelerini ona göre yazmaktadır. Daha fazla okunması için de en önemli kaynak organik yollardan, yani o yazıya gerçekten ihtiyacı olan insanların ulaşmaya çalışmasıdır. Bu da yazarların SEO uyumlu makale yazmasıyla olabilir. Çünkü organik yollardan gelen okur, Google gibi arama motorlarından istediği bilgiyi aratarak bu bilgilere ulaşmaya çalışır. Ve bu okurlar genelde arama sonuçlarında ilk çıkan sayfalara giriş yaparak istediği bilgiye ulaşmaya çalışırlar. Bir makalenin ilk sıralarda çıkması için de o makalenin SEO uyumlu makale olması şarttır.

Kısaca SEO ( Search Engine Optimization ) kavramından bahsedecek olursak; yazılan bir yazının ve makalenin Google gibi arama motorları tarafından kaliteli, değerli, sonuç odaklı ve o yazının veya makalenin okuru doyurucu nitelik taşımasıdır. Bunun yanında Google gibi arama motorlarının yazı veya makaleyi doğru tanımlayıp okurların yararına olacağını düşünmesi için yapılan tekniktir. Makale ne kadar SEO uyumlu olursa, Google ve diğer arama motorları o makaleye o kadar kaliteli gözüyle bakarak makalenin üst sıralarda çıkmasını sağlayacaktır. Bu da okur sayısını artırarak siteye trafik sağlayacaktır.

SEO uyumlu makalenin öneminden bahsettiğimize göre artık yazılacak makalenin SEO uyumlu olması için başlıca ne gibi kurallar var onları inceleyelim.

SEO Uyumlu Makale Yazmanın Temel Kuralları

SEO Uyumlu Makale Yazmak

1) Başlık Seçimi

Bir makalenin okuru çekecek ilk bölümü başlıktır. Okur, makaleyi okumak için önce başlığa bakarak hareket eder. Bu konuda kendinizi tamamen okurun yerine koymanız şart. Siz bir makaleyi okumak için öncelikle başlığının sizin ilginizi çekiyor mu çekmiyor mu diye sorarsınız kendinize. Eğer o başlık ilgi çekiyorsa sizin için, o makaleyi okumaya karar verirsiniz. Yani makale başlığı ilgi çekici olmalı...

Bu konuyu bir de örnekle açıklayalım. Mesela haber sitelerini düşünün. Hemen hemen hepimiz o başlıkların ilgi çekici olmasından dolayı o makaleyi okumak isteriz. Ki haber siteleri de bunu bildiği için içerikle genelde alakası olmayan ya da tek bir cümlesi olan bir konuyu sizin ilginizi çekebilmek için başlığı süslerler. “O isim çok şaşıracağınız bir isimle görüldü, gözlerinize inanamayacaksınız!” gibi saçma ama okuyucuda direk merak uyandıran başlıkla makaleyi okutmayı hedefleyip genelde de başarılı olurlar. Ya da “Fenerbahçe bombayı patlattı. Dev futbolcu resmen Fenerbahçe’de” diyerek aslında makalenin sanki çok büyük bir şey katacağını düşünmesini sağlarlar.

Tabi ki bu örnekler doğru yapılmış bir örnek değil. Burda dikkat çekmeye çalıştığımız nokta; başlığın içerikle alakalı olarak ilgi çekici olması. Başlığınıza önem vermeniz SEO açısından önemlidir.

Bunun yanında başlıkta kesinlikle anahtar kelimeniz geçmeli. Başlığa anahtar kelime ekleyin ki dediğimiz gibi okurları direk yazınıza çekebilesiniz.

2) Yazım Kuralları

Başlık seçiminden sonra bir diğer önemli kural ise yazım kuralları. Yanlış yazılmış ve yanlış anlam ifade eden yazımlara karşı dikkatli olunması gerekir. Bu durum hem yazınızın profesyonel olduğunu göstermek için hem de doğru kelimeler ile sıralamaya girmek için önemlidir. Ki Google da yazım kuralları başarılı olan sayfaları daha değerli olarak görüp üst sıralarda konumlandırır.

3) Anahtar Kelime Seçimi ve Kullanımı

Diğer bir kural ise anahtar kelime. Öncelikle odaklanacağınız anahtar kelimenin seçimi çok önemli. Çünkü o kelime okur için anahtar niteliğinde. O kelime ile yazınıza ulaşacak. Öyle bir anahtar kelime seçilmeli ki, kullanıcıların o kelime ile makalenize ulaşması sağlanmalı. Makalenizde vermek istediğiniz ana düşünceyi en uygun anahtar kelime ile ifade etmelisiniz.

Anahtar kelime seçiminden sonra ise bu anahtar kelimenin nasıl kullanıldığı ve doğru kullanıldığı önemli. İlk olarak anahtar kelimeniz makalenin ilk paragrafında ve son paragrafında geçmesi büyük bir etkiye sahip. Mutlaka bu bölümlerde anahtar kelimelerinizi bulundurun.

Öte yandan bir diğer unsur da semantik makale yazılmalı. Semantik: bir anahtar kelime değil, buna bağlı olabilecek kelimelerin kullanılması eylemidir. Örneğin; “tesettür nasıl olmalı” olarak belirlediğiniz anahtar kelimenin yanında “tesettürde dikkat edilmesi gerekenler, islam’da tesettür, gerçek tesettür” gibi aynı amaca yönelik kelimeler kullanılması makeleye değer katıp SEO uyumlu makale olması için büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu örnekleri çeşitli araçlarla da belirleyebilirsiniz. Ya da Google’da anahtar kelimenizi yazarak sayfanın en altında bulunan ilgili aramalardan faydalanabilirsiniz.

4) Özgün İçerik Üretmek

Tüm bu söylediklerimizi yaptık ama daha bitmedi. Makalemizin başka bir yerde yayınlanmış olmaması, bir diğer tabirle kopyala/yapıştır olmaması gerekir. Google yıllardır bu konuda titizlik göstermektedir. Makalenizde, başka platformlardan bağımsız yazıların olması şarttır. Yani özgün içerik üretmek gerekir.

Siz de karşılaşmışsınızdır; araştırmanız gereken bir konu vardır ve Google ile araştırıp birden fazla siteye girmişsinizdir. 2,3 makale birebir birbiriyle aynı. Aynı olduğunu gördüğünüz makaleden hemen çıkmadınız mı? O zaman hiçbir yerde olmayan içerik üreterek insanlara sunmalısınız. Bu durum hem okurlar tarafından olumlu olacak hem de Google tarafından ödüllendirilecektir. Özgün içeriğin önemi burda ortaya çıkacak ve aramalarda üst sıralarda çıkmayı sağlayacaktır.

5) Okur Gözünden Bakmak

İşte en önemlisi belki de bu... Makalenizi yukarıdaki kurallara göre yazdınız, okurlara sunmadan önce baştan aşağı okuyun. Makalenizde okurlara vermek istediğiniz mesaj ya da bilgi gerçekten anlaşılır ve faydalı mı? Siz okur olsaydınız, o makaleyi okuduktan sonra doyacak mıydınız? Bu soruları kendinize sorup, “Evet, bu makale benim için faydalı oldu ve ulaşmak istediğime ulaştım.” diyebilecek bir içerik çıktıysa ortaya paylaşıma hazır demektir.
4

4 yorum

  • Abdullah
    Abdullah
    6 Nisan 2021 02:54
    Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık
    • Abdullah
      Bilgimsel Blog
      6 Nisan 2021 19:29
      Teşekkürler. SEO uyumlu makale yazmak isimli yazımızı işinize yaradıysa ne mutlu bize...
    Reply
  • gazetekazan
    gazetekazan
    12 Ağustos 2020 14:44
    Seo uyumlu makale yazmak ile ilgili bilgiler için teşekkürler
    • gazetekazan
      Bilgimsel Blog
      12 Ağustos 2020 19:12
      Rica ederiz. SEO Uyumlu Makale yazımız umarım faydalı olmuştur
    Reply