vgITlxURVeNUZzxpBTd5HsWEfwtyBT0diRTDqtaK
Yer İmleri

İş Görüşmelerine Hazırlanırken Değerlendirmeniz Gereken 5 Madde

İş görüşmeleri sinir bozucu olaylardır. Soruları ikna edici ve net bir şekilde cevaplayabileceğiniz, bilgileri dinleyebileceğiniz ve işleyebileceğiniz konusunda yargılanıyorsunuz. İş görüşmesinin nasıl sona ereceğini tahmin edemeseniz de, yanıtlarınızı ve yapmak istediğiniz genel izlenimi düşünerek hazırlıklı olabilirsiniz. Biz de bu yazımızda iş görüşmesine hazırlanırken nelere dikkat etmeniz gerek bundan bahsettik...

İş Görüşmelerine Hazırlanırken Değerlendirilmesi Gerekenler


İş Görüşmelerine Hazırlanırken Değerlendirilmesi Gerekenler
İş Görüşmelerine Hazırlanırken Değelendirmeniz Gereken 5 Madde


1) Zamanı ve Yeri Teyit Edin

İş görüşmenizi önceden teyit edin. Bir iş için görüşme yaptığınızı öğrendikten sonra, katılımınızı hızlı bir şekilde onaylamanız gerekir. İş görüşmesinin zamanını ve yerini bir kez daha kontrol edin ve fırsat için ne kadar minnettar olduğunuzu belirtin. Sizden iş görüşmesi yapmanızı isteyen bir mektup veya e-posta aldıysanız, katılımınızı onaylamaya ilişkin talimatların yanı sıra mülakatı yapacak kişinin iletişim bilgilerini özellikle telefon numarası ve mail adresini bulmaya özen gösterin. Bunu bir gün önce yapmaya çalışın, böylece her şeyin yolunda olduğundan emin olabilirsiniz. Bunu e-postayla yapabilirsiniz, ancak kısa bir sohbette bulunarak ve hemen sorularınızı sormak için aramak güzel olabilir. Engelli erişimi gibi konaklama yerlerine ihtiyacınız varsa, mümkün olan en kısa sürede bilgilendirmelisiniz. Bu çağrı veya e-posta muhtemelen İnsan Kaynakları veya işe alımda çalışan birine yapılacaktır.

2) Firmayı İnternetten Araştırın

Mülakatınıza katılmadan önce şirketi araştırın. Görüştüğünüz kuruluşun geçmişini ve geleceğe yönelik girişimlerini gözden geçirmek için biraz zaman ayırın. Bu, çeşitli nedenlerden ötürü, özellikle de heyecanınızı ve girişiminizi görüşmecilere iletmek için hayati önem taşımaktadır. Mümkün olan araştırma düzeyi, şirkete ve başvurduğunuz pozisyona bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Ancak görüşmeden önce mutlaka araştırılması gereken bazı ortak alanların varlığı söz konusu olabilir. İşletmenin özel sektörde mi yoksa kamu sektöründe mi yoksa arada bir yerde mi olduğunu öğrenin. Şirketin değerleri ve genel misyonu ile olağan müşteri tabanları hakkında bir fikir edinmeye çalışın. Şirketin son zamanlarda kayda değer bir şey yapıp yapmadığını görmek için haberleri kontrol edin ve hedeflerinin sizin gelişiminiz açısından ne kadar önemli olduğunu tespit edin.

3) İş Görüşmesinin Formatını Teyit Edin

Gelmeden önce iş görüşmesinin formatını gözden geçirin. Gerçek iş görüşmesinin nasıl yapılacağına dair görüşmeci tarafından verilen belirli talimatları bekleyin. Bazı işletmeler düz bir soru-cevap sürecine sahip olabilirken, diğer şirketler sizden sunum yapmanızı bekleyebilir. Önceden herhangi bir soru sormaktan çekinmeyin, böylece iş görüşmesine gerektiği gibi hazırlanabilir ve kendinizi ayarlayabilirsiniz. İş görüşmesinin tüm ayrıntılarını önceden iki kez kontrol edin. Bir şey sunuyorsanız, iş görüşmesinin diğer öğelerinin yanı sıra sunumunuzun ne kadar sürmesi gerektiğini de doğrulayın. Powerpoint'li bir dizüstü bilgisayar ve projektör gibi herhangi bir bilgisayara ihtiyacınız varsa, hazırlanabilmeleri için bunu mümkün olan en kısa sürede kuruluşa bildirin.

4) İş Tanımını ve Açıklamasını Okuyun

İş tanımını ve açıklamasını bir kez daha okuyun. Pozisyon listesini gözden geçirebilmeniz için iş listesini gözden geçirin. Bu bölümü tekrar okumak, görüşmecilerin görüşmede size ne sorabileceği hakkında iyi bir fikir verebilir. Örneğin, iş 5 yıllık bir deneyim isterse, görüşmeci sizden bu deneyimlerin bazılarını tanımlamanızı isteyebilir.

5) Gelmesi Muhtemel Soruları Cevaplayın

Potansiyel görüşme sorularını yanıtlama alıştırması yapın. Her iş görüşmesinin farklı olacağını ve size hangi soruların sorulacağını tamamen tahmin etmenin imkansız olduğunu unutmayın. İş görüşmesinde ortaya çıkabilecek bazı örnek soruların yanı sıra onlara nasıl cevap vermeyi planladığınız konusunda beyin fırtınası yapın. Ayrıca, iş görüşmesinde, geçmiş deneyiminizi ve bilginizi gerçekten sergileyen bazı fıkralarda beyin fırtınası yapın. Örneğin, görüşmeciniz size bu işi neden istediğinizi sorarsa, “Halkla İlişkiler Koordinatörü olmak istiyorum, böylece çevremdeki dünyada olumlu bir fark yaratabilirim” diyebilirsiniz. Güçlü ve zayıf yönleriniz sorulursa da: “Odaklanmaya devam etme ve görevlere öncelik verme konusunda çok iyiyim. Maalesef, bazen büyük resim yerine ayrıntılara yetişebileceğim bir mükemmeliyetçiyim.” diye cevap verebilirsiniz.

Bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden, hazırlanırken uygulama görüşmesi yapmanıza yardımcı olmasını isteyin. Bu, yerinde düşünme becerilerinizi geliştirmenize ve ayrıca olası yanıtları önceden hazırlamanıza yardımcı olabilir.

Sizin iş görüşmesine hazırlanırken kullandığınız yöntemler nelerdi ? Hangi yöntemleri uygulayarak başarıya ulaştınız ? Lütfen aşağıdaki yorum kısmından bizlerle paylaşın...

0

Yorum Gönder